S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Svetové kuchyne kávy

29.06.2017

Svetové kuchyne kávy

Talianska kávová kuchyňa

„Krémové základy espresso – horkastý svet chutí”

Základom káv talianskeho typu je káva uvarená na krémovo. Doba pretečenia vo vysokotlakovom stroji je prísne 25-30 sekúnd, lebo takto najlepšie vynikne horkastá chuť na tmavo pražených stredoamerických kávových zŕn. Mlieko je spenené, ale nikdy nie je horúce. Cukor do kávy môže pridávať len Hosť.

Espresso

Francúzska kávová kuchyňa v Európe a v Afrike

„Mierne sladené kávy s mliekom – s citrusovitosťou Afriky”

Na rozdiel od talianskej kávovej kuchyne väčšinou mierne sladené kávy pripravené s mliekom alebo so sladkou smotanou. Na vyváženie toho sú základom vždy citrusové africké kávové zrná na svetlejšie pražené, aby trpkasté chute v jemnej harmónii splývali so sladkým mliekom. Parížska kávová škola, ktorá si získala aj Rakúsko a Španielsko je najvážnejšou konkurenciou horkastého Rímu. V koloniálnom svete sa k cukru pridávajú korenia, takto vytvárajúc exotické vzrušujúce chute v základnej namáčanej francúzskej káve (French press).

French press kava

Latinská kávová kuchyňa

„Ovocné, exotické kávy s mliekom - prevárané cez karamel”

Pri príprave latinských káv sa do zomletej kávy hneď na začiatku pridáva cukor, ktorý sa pri prevarení v horúcej vode roztopí, a takto horkastá chuť kávových zŕn je zmáčaná v sladkej karameli. Koreniny a exotické ovocia sveta Karibských ostrovov sú do tejto kávovej kuchyne zabudované takisto, ako horké kakao a štipľavé chute Južnej Ameriky.

Latinské espresso

Arabská kávová kuchyňa

„Korenené čaje, kávy minúty varené v medených nádobách”

Na územiach Afriky obývaných Arabmi sa rodia korenené zrná kávy Izu. V arabskej kávovej kuchyni sa tieto pražia dlho, na drevenom uhlí, na sladkasto. Potom kávovinové nápoje ochutia koreninami a varia ich na dlhú aj sladkastú kávu. Kľúčovým slovom arabskej kávovej kuchyne je čas: existuje taký recept, v ktorom sa varila tri hodiny v keramickej nádobe postavenej do dreveného uhlia. Za dlhých večerov v púšti pocestní v karavanoch mali čas vyčkať, kým sa z kávy vynoria tie komplexné chute, s ktorými sa taliansky stroj na espresso počas 30 sekundovej prípravy nikdy nestretne. Najnovšie sa časťou arabskej kávovej kuchyne stali i mlieko a čaj.

Arabske espresso

Americká kávová kuchyňa

„Dlhé čierne kávy s hustými esenciami – v sladkom mlieku”

V Amerike sa zosobášili riedka predĺžená verzia talianskej kávovej kuchyne s latinskými chuťami. Dieťa sa teší zo života, je uvoľnené a ihravé. Nepodobá sa na rodičov, ani na tvrdého, urečneného talianskeho espresso Otca, ani na utancovanú, ale neporiadnu latinskú Karamelku-mamu. Američania sú zaľúbení do orechov, mandlí a vanilky, výlučne varenú na základe dlhej čiernej kávy. Len žiadna hrubosť – to je ich heslo na fronte kávy.

Americká kávová kuchyňa

Japonská kávová kuchyňa

„Minúty odkvapkávané, pri pražení ochutené kávy”

Posledné roky v Japonsku prebiehala tichá kávová revolúcia. Japonci si pre seba vysnívali „vynájduc“ zjemnené a cizelované náradia, minúty, ba niekedy až hodiny odkvapkávaný kávový svet. Harmónia chutí, presná a podrobná príprava – to charakterizuje japonskú kávovú kuchyňu. V protiklade s talianskou, tu nie je vysoký tlak, len čisto odkvapkávaná voda. A samozrejme špeciálne recepty, ktoré zmenia „tekutý stav“ kávy. Pena, želé, hustá čokoláda a ich druhovia. Jedným slovom: revolúcia!

Hario mlyncek

NzkxMzFm