V zásade rozlišujeme tri druhy mletie: jemné, stredné a hrubé. Každé mletie je určené na iný typ prípravy.
Jemné mletie – turecká káva, espresso
1.Veľmi jemné mletie – turecká káva
Toto mletie je vhodné na prípravu zalievanej resp. tureckej kávy. Čím jemnejšie mletia, tým bohatšia chuť.
2.Jemné mletie – espresso
Jemné mletie je o niečo hrubšie ako pri tureckej káve, je určené na profesionálne použitie do profesionálnych kávovarov, ako aj na prípravu v domácich podmienkach na malých pákových kávovaroch, ktoré majú páku podobnú.
Stredné mletie – moka, aeropress
Stredné mletie je vhodné na prípravu moka kávy.
Hrubé mletie – French press, Hario V60, Chemex
Z hrubo namletej kávy sa pripravuje filtrovaná káva a z veľmi hrubo namletej zase káva vo french presse.