S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Ako si pripraviť kvalitnú šálku kávy

14.04.2017

Ako si pripraviť kvalitnú šálku kávy

V tomto článku vám chceme ukázať, že s trochou vedomostí a malými zmenami si dokážete pripraviť najlepšiu šálku kávy v domácich podmienkach.

3 jednoduché formy prípravy, ktoré sú rýchle a nenáročné

French Press

French Press je jednoduchý zázrak, pomocou ktorého pripravíte naozaj kvalitnú kávu. Najklasickejším a najjednoduchším spôsobom na prípravu kávy známy aj ako francúzsky lis. Prvé dochované záznamy o takomto spôsobe prípravy pochádzajú z francúzskeho regiónu Provence. Ide o veľmi jednoduchý spôsob, na ktorom prakticky nie je čo pokaziť.

French Press

Postup prípravy:

  • Pomelieme si kvalitné kávové zrnká. Káva by mala byť stredne až hrubšie mletá, ovplyvňuje správnu extrakciu kávy. Želaný výsledok pomletia dosiahneme na domácich ale aj profesionálnych elektrických mlynčekoch.
  • Dáme zovrieť vodu. Najlepšia je čerstvá studená filtrovaná voda, zbavená najmä chlóru. Horúcu vodu nalejeme do prázdneho kávovaru French Press a do šálky, aby sme ho predhriali. Počkáme niekoľko sekúnd a vodu vylejeme.
  • Do predhriatého French Pressu nasypeme kávu. 15 – 16 g na 180 – 200 ml vody ( jednu plnú polievkovú lyžicu ) Ak máte radi silnejšiu kávu kľudne použite viac kávy alebo naopak.
  • Následne kávu zalejeme malým množstvom horúcej vody ( 92 – 96°C ), ktoré akurát pokryje mletú kávu. Namočenú kávu premiešame a necháme postáť kávu jednu minútu. Po tejto minúte dolejeme do kávovaru zvyšok vody. Mierne premiešame lyžičkou a prikryjeme vrchnákm, pričom piest s filtrom necháme v hornej poloche.
  • Takto necháme postáť ďalšie tri minúty. Potom kávu prefiltrujeme. Pomalým pohybom zatlačíme piest smerom dolu až na maximum, čím oddelíme usadeninu na dno prístroja.

Kávu ihneď rozlejeme do nahriatych šálok alebo kanvičky,aby extrakcia už ďalej nepokračovala.

Celý proces prípravy by nemal presiahnúť 4 minúty, inak by sme získali príliš horkú a kofeínovú kávu.

Príjemný zážitok z kvalitnej kávy prajeme!

Moka kávovar

V slovenských domácnostiach je rozšíreným spôsobom prípravy aj moka káva. Najslávnejšiu verziu tohto kávovaru je Moka Express. Kanvicu na prípravu moka kávy vynašiel Talian Alfonso Bialetti. Moka kávovar je založený na princípe prípravy espressa za použitia vysokého tlaku vodnej pary. Väčšina z nich je vyrobené z hliníka, ale dostanete ich už aj z nerezovej ocele. Je jednoduchý prístroj, starostlivosť si vyžaduje len tesnenie a poistný ventil. Hliníkové kávovary sa nemajú umývať saponátmi. Je dostupný v rôznych veľkostiach na prípravu jednej alebo viacerých šálok moka kávy.

Moka kavovar

Postup prípravy:

  • Spodnú časť kávovaru naplníme filtrovanou vodou (len do výšky bezpečnostného ventilu, nikdy nie viac).
  • Vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až po povrch a len veľmi jemne utlačíme. Káva by mala byť pomletá trochu hrubšie ako na espresso. Okraje očistíme od zvyškov kávy. Dôležité je, že sitko musí byť vždy plné, káva zarovnaná s okrajom. Ak si chceme pripraviť menej kávy, musíme použiť menší kávovar. Talianske rodiny majú preto viacero kávovarov v rôznych veľkostí.
  • Zakrútime pevne vrchnú časť, položíme na najmenší plameň a trpezlivo čakáme. Keď začne voda vrieť, tlak ju posunie ako paru cez filter naplnený kávou a hornej časti kávovaru už vytečie hotová káva.

Môžeme si vychutnať silný kávový extrakt v plnej chuti.

Aeropress

Veľmi modernou a zaujímavou metódou prípravy kávy je Aeropress. Táto metóda u nás zatiaľ nieveľmi známa, ale určite stojí za to vyskúšať. Príprava je veľmi jednoduchá a zábavná. Za vynálezcom Aeropressu stojí pán Alan Adler z americkej spoločnosti Aerobic. Od svojho uvedenia na trh v roku 2005 si už stihol tento spôsob získať mnohých priaznivcov. Aeropress je vyrobený z tvrdého plastu, ľahký, malý, nenáročný na údružbu, cenovo dostupný, superprenosný kávovar. Jedna sa o dve valcové nádoby, jedna z nich disponuje tesnením a druhá filtrom.

Aeropress

U Aeropressa existuju dva rôzne prípravy:

  • Klasický spôsob – papierový filter vložíme do sitka a následne ho opláchneme pod horúcou vodou. Nádoba so sitkom postavíme na šálku, do nej si nasypeme zomletú kávu, zalejeme kávu len malým množstvom vody, aby sme zakryli kávu, zamiešame a čakáme 30 sekúnd. Dolejeme vodu až po okraj, zamiešame a čakáme ďalšich 30 sekúnd extrakcie a potom sa pomocou druhej nádoby s tesnením pretlačíme kávu do šálky.
  • Obrátený spôsob - nádobu sa postavíme sitkom hore, do Aeropressu si nasypeme čerstvú kávu, zalejeme vodou rovnako ako v predchádzajúcom prípade, nasadíme sitko a opatrne sa otočíme nad šálku. Zatlačíme prírodzeným tlakom smerom dole a pretlačíme kávu do šálky.

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjBjMDA1